Indlæser Begivenheder

Søndag d. 26. marts kl. 16.00

Grundstensmeditiationen eurytmisk opført med indføring og demonstration af elementer.

Menneskesjæl!

Du lever i …..

Øv …..

Eurytmiopførelse af Grundstensmeditationen i anledning af 100 året for Branden og Julestævnet

 

Initiativet

Grundstensmeditationen – Rudolf Steiners sproglige åndelige grundsten for den antroposofiske bevægelse, som han gav ved julestævnet i 1923/24 og senere angav anvisningerne til en eurytmisk opførelse af – bliver opført i 2023 på Vidarskolen d. 26. marts. Initiativet kommer fra huset på Rathsacksvej – nu Antroposofisk Kulturhus København.

I Danmark findes der en gruppe eurytmister, der igennem en 12-årig periode har fordybet sig i Grundstensmeditationen med eurytmist Karin Olander ­­­som ankermand. På vores opfordring har Karin Olander igen samlet en gruppe kunstnere, der har genoptaget arbejdet i denne anledning.

Da vores villa på Rathsacksvej imidlertid ikke kan rumme en forestilling af dette omfang plus de mange mennesker vi håber, vil komme og dele oplevelsen, er vi taknemmelige over at få lov til at låne salen på Vidarskolen til opførelsen.

Forarbejdet

Nytårsaften 1922 brændte det første Goetheanum.

På trods af at der var stor aktivitet med foredrag, eurytmiopførelser og meget andet, var situationen for Antroposofisk Selskab allerede da vanskelig, – og branden af dette store hus, som var som et samlet kunstværk, efterlod både Rudolf Steiner, hans medarbejdere og alle andre antroposoffer i stor smerte og tvivl. Hvordan skulle det gå videre? Der var splittelse i selskabet. Rudolf Steiner overvejede at trække sig tilbage med en mindre gruppe. Han udtalte ved et foredrag 23.1.1923, at som Goetheanum lå i ruiner, sådan lå også selskabet i ’murbrokker’.

Men han gjorde noget andet. I løbet af det kommende år skabte han de ord, som han ved Julestævnet 1923 som det første lod klinge gennem salen, nemlig det, han selv kaldte Grundstenen. Som han kaldte en sammenfatning af den vigtigste begivenhed i det år, der var gået. For at forny det gamle mysterieord: ’Erkend dig selv’. Han sænkede denne ’grundsten’ ned i hjerterne på tilhørerne og på dem, der siden læste den, for at grundlægge det antroposofiske selskab på ny, hvor den esoteriske skole, den Frie højskole for åndsvidenskab også skulle være kernen i det Almene Antroposofiske Selskab som verdensselskab. Ud af den svære, mørke tid efter branden skabte han noget helt nyt.

Allerede kort efter nytår 1923/24 begyndte han sammen med Marie Steiner at arbejde med, hvordan disse ord skulle tales på rigtig vis, så mantra-karakteren var tydelig. Det næste skridt fulgte kort efter: han skabte eurytmiformer til de tre vers og senere også til ’I tidens vendepunkt’, og viste selv i mange detaljer, hvordan det skulle udføres. Han gav anvisninger til bevægelser, lys og kostumer. Der fulgte prøver og allerede i påsken, den 20.4.1924, blev det opført første gang for medlemmer. Han indledte med at sige, at dette var et nyt vigtigt skridt, at det, der blev talt og hørt ved Julestævnet, nu var blevet videreudviklet, så det omsat i eurytmi nu kunne ses, og dermed fornemmes på anden måde. ’At vi kun kommer fremad i den antroposofiske bevægelse, ikke ved at der igen og igen blive gjort nye ansatser, men at det, der én gang er blevet indviet, virkelig også finder sin korrekte/ordentlige udvikling’.

Siden har de eurytmister, der var med ved dette første arbejde, givet det videre til deres elever, og vi her i Danmark er et led i denne kæde af eurytmister. Marie Savitch som arbejdede med Rudolf Steiner og Marie Steiner i tiden for branden og var med i den første gruppe havde bl.a. en elev, Roswitha Schumm, som i mange år var i scenegruppen på Goetheanum og lærer på Lea van der Pals-eurytmiskolen. Hun var min lærer et år i Dornach, hvor vi bl.a. også arbejdede med Grundstenen. Efter vi havde lavet de første forøvelser i et år, indvilligede hun i at komme her, og indstudere og lære os Grundstenen. Vi arbejdede først på tysk, og siden på dansk. Roswitha var her flere gange, vi var også sammen med hende på et Grundstensstævne for de nordiske lande i Järna.

Vi har arbejdet og øvet i tilsammen 12 år, og haft flere opførelser. Fra 2012 har vi holdt pause.

I begyndelsen var vi Anette Nielsen, Annemona Jensen, Serine Berith Pedersen, Githa Mølgård Christensen, Hans Thiesen, Inger Koefoed, Aase Dybvad og undertegnede. Merethe Nielsen var sprogformeren, som var med til at lære af Roswitha. Senere i forløbet på 12 år kom Elisabeth Halkier og Majbrit Clement Jensen til i stedet for Hans, Inger og Berith. Nu hvor vi er blevet bedt om at tage arbejdet op igen, er Githa og Elisabeth blevet erstattet af Mette Poulsen og Lisbeth Christoffersen, og sprogformer Jo Rink har taget Merethes plads, – og de lærer det nu af os, der var med fra begyndelsen.

Det er en stor glæde endnu en gang at fordybe os i disse ord, og få lov at bevæge dem eurytmiskt. Vi håber, at også de kommende tilskuere får denne oplevelser, Rudolf Steiner ønskede at give, nemlig at noget spirer og vokser.

Karin Olander

Medvirkende:

Den Eurytmiske Grundstensgruppe i Danmark :

Eurytmister:
Anette Nielsen, Annemona Jensen, Mette Poulsen, Lisbeth Christoffersen, Majbrit Clement Jensen og Karin Olander.

Sprogformer:
Jo Rink

Eurytmiopførelsen er muliggjort med støtte fra:
Ellen Margrethe og Ebbe Robberts Fond
Fonden til Fremme for Antroposofisk Kulturel Virksomhed
TAK!

Entré: 100 / 120 / 150 kr. efter eget valg

Ønsker du at reservere plads, kan du tilmelde dig her: tilmelding@antroposofiskkulturhus.dk eller telefonisk til Simone Simon på 26554461 Entré betales ved indgangen, hvor eventuelle ledige pladser også kan købes.

Del gerne denne begivenhed

Go to Top